Out of the box denken: 10 tips om creatiever te denken

De term out of the box denken is erg veel gebruikt, je zou het ook kunnen omschrijven als creatief denken. Mensen die out of the box denken worden vaak gezien als innovators.

Innovatie is van groot belang in onze wereld en outside the box kunnen denken is dus een waardevolle vaardigheid! 

In dit artikel hebben we 10 tips verzameld zodat jij zelf beter out of the box kunt denken. Deze tips komen van de Design Thinkers van We Think Next maar ook van andere ondernemers en innovators.

Wil jij ontdekken hoe je Design Thinking praktisch kan toepassen in jouw werk?

Tips om out of the box te denken

  1. Zorg dat je over de juiste vraag nadenkt

We beginnen vaak met het zoeken van oplossingen voor de vraag die we zelf hebben bedacht maar sta even stil bij deze vraag. Is dit wel echt wat je wil oplossen of zet je jezelf nu vast in een hokje? Zoom uit en kijk naar het geheel, wat is nou echt het probleem? Schrijf meerdere vragen op en kies de best passende uit. Of beantwoord ze allemaal.

Deze tip komt van Matthijs Numan, oprichter van We Think Next

  1. Verander van omgeving en schrijf alles op

Ga ergens anders zitten dan je normale omgeving en neem een groot vel papier mee. De verandering van omgeving zal je creativiteit al goed doen! Schrijf vervolgens alles op wat er in je opkomt. Zowel de voor de hand liggende ideeën als de ideeën die te gek voor woorden zijn. Juist deze gekke ideeën kunnen leiden tot creatieve concepten.

Deze tip komt van Skip van der Lande, communicatie strateeg en oprichter bij Skip to Action

  1. Maak goede afspraken

Als je gaat brainstormen met meerdere mensen, zorg dan dat je goede afspraken met elkaar maakt over hoe je gaat brainstormen. Afspraken zoals: “Geen idee is gek genoeg” of “het afkappen of negatief beïnvloeden van andermans ideeën” zijn erg belangrijk om te maken voordat je aan brainstorm begint. Alleen zo kom je tot de echt creatieve ideeën. Ook de zogenaamd “minder goede” ideeën kunnen leiden tot de meest briljante ingevingen! 

Deze tip komt van Jeffrey Afolabi, Business Development & Innovation bij Bieze Food Group

  1. Kruip in de huid van een ander bedrijf

We denken vaak dat innovatie draait om een innovatief product of innovatieve dienst. Maar is dat wel zo? Kijk maar eens naar Netflix. Zij stopten ‘videoverhuur’ in een nieuw jasje zonder een fysieke winkel. Of wat dacht je van Starbucks? Zij verkopen standaard koffie tegen hoge prijzen. Ze hebben allebei geen innovatief product, maar wel een innovatief businessmodel. 

Kijk eens naar je eigen businessmodel vanuit de ogen van een ander innoverend bedrijf. Dus stel jezelf de vraag: ‘hoe zou […] mijn bedrijf runnen?’ of ‘hoe zou […] dit probleem aanpakken?’. Door naar modellen te kijken die je op het eerste gezicht totaal onlogisch lijken, dwing je jezelf om buiten bestaande kaders te denken. Grote kans dat dat businessmodel niet voor jouw product of dienst is weggelegd, maar het helpt je wel om naar nieuwe mogelijkheden te kijken.

Deze tip komt van Jessica Kuiken, oprichter van Marketing Crew & VRUIT 

  1. Vraag aan een kind wat zij zouden doen

Een kind heeft een ongelimiteerde fantasie en zal aan hele andere dingen denken dan jij zelf. Door je vraag aan een kind te stellen zul je wellicht een compleet andere invalshoek ontdekken.

  1. Lees ons artikel over brainstormtechnieken

In dit artikel hebben we verschillende technieken om beter te brainstormen beschreven. Probeer een van deze methodes en wie weet heb je een compleet nieuw idee!

Bekijk het artikel 

  1. Teken het uit

Tekenen doe je met het creatieve gedeelte van je hersenen. Pak dus een potlood en teken je idee uit, of teken gewoon iets wat je leuk vindt. Het zorgt ervoor dat je brein geprikkeld wordt en kan er voor zorgen dat je je creatiever voelt. 

  1. Ga een rondje lopen

Volgens een onderzoek van Standford University bevorderd een stukje lopen je creativiteit. Ga er dus op uit en bespreek tijdens het lopen je ideeën!

  1. Probeer meditatie

Wat je kunt doen is voorafgaand een half uurtje mediteren. Door meditatie maak je je hoofd leeg van alle andere taken en klussen waar je mee bezig bent. Daardoor heb je een ontspannen open blik voor de brainstorm sessie is gestart. Dit zorgt er voor dat je je beter kunt focussen.

Deze tip komt van Heleen Jacobse, fotograaf bij Imperfect Moments

  1. Maak het simpeler

Ga na hoe je je vraagstuk of probleem simpeler kunt weerleggen. Denk even na over hoe je het aan een kind zou uitleggen. Door het zo simpel mogelijk te maken zul je zelf het probleem ook beter begrijpen.

Deze tip komt van Simon Smids, financieel adviseur bij Balans

Wij helpen je bij het toepassen van Design Thinking in jouw organisatie.

Wat doe jij om out of the box te denken?

Heb je een leuke en creatieve manier om out of the box te denken? Laat het ons weten met een mail naar kevin@wethinknext.com en wie weet voegen we jouw tip toe aan dit artikel. Heeft dit artikel je geholpen om creatiever te denken dan vinden we dit ook erg leuk om te horen!

Andere methodes

Stakeholder Mapping

Een goede stakeholder map geeft je inzicht in de interne en externe belanghebbenden van je project, bedrijf of product.

Customer Journey Mapping

Door het maken van een customer journey map kom je tot inzichten die je kunt gebruiken om de ervaring van jouw klant te verbeteren.

Waardepropositie

Een waardepropositie moet je klant overtuigen om je dienst of product te kopen. Het geeft met een korte maar krachtige uitleg aan welk probleem het oplost en welke voordelen het je klant zal geven.