8 mei 2017

Design Thinking

Design Thinking: misschien heb je er nooit van gehoord, maar je bent er wel degelijk toe instaat! Het is namelijk een heel menselijk proces, waarbij je gebruik maakt van vaardigheden die je al bezit, maar waar je je misschien te weinig van bewust bent. Wat zijn die vaardigheden? Logica, intuïtie en verbeeldingskracht.

Wat is Design Thinking?

Design Thinking houdt kort gezegd in dat je ‘denkt’ als een designer. Het is een denkproces dat valt onder Service Design. Het betekent dat je vraagstukken, bijvoorbeeld binnen jouw bedrijf, niet enkel vanuit analytisch oogpunt behandelt, maar logica combineert met creativiteit. Hierbij denk je niet vanuit problemen, maar vanuit oplossingen. Je gebruikt jouw vaardigheid om intuïtief te handelen en patronen te herkennen. De nadruk ligt áltijd op de klant en vanuit die basis zoek je de perfecte balans tussen wat sociaal wenselijk, technologisch mogelijk en economisch gunstig is.

Tal van mogelijkheden

Zoals eerder gezegd is Design Thinking een menselijk proces dat gebruik maakt van vaardigheden die we al bezitten. Omdat we gewend zijn aan vaste manieren van probleemoplossing, worden deze helaas vaak over het hoofd gezien. Wie zich losmaakt van de conventies zal zien dat Design Thinking tal van mogelijkheden biedt. Door de ‘open’ werkwijze is het op uiteenlopende gebieden toepasbaar. Je kunt er bijvoorbeeld services, producten, strategieën en processen mee ontwikkelen. Bovendien beperkt deze manier van denken zich niet tot het bedrijfsleven, maar kan het evengoed gebruikt worden bij sociale vraagstukken.

Zit je zelf met een vraagstuk of probleem en wil je dit middels Design Thinking oplossen? Bekijk gauw onze diensten om te zien wat wij voor jou kunnen betekenen.