Met deze brainstorm technieken genereer je meer ideeën
Tijdens het brainstormen kun je op verfrissende en innovatieve ideeën komen. Maar hoe zorg je dat je het meest mogelijke uit je brainstorm haalt?
In dit artikel hebben we 7 brainstorm technieken verzameld die jij kunt inzetten tijdens jouw creatieve sessie!
Door deze technieken ga je op een andere manier denken en zult dus ook met andere oplossingen komen. Zoals we vaker zeggen: if you change the way you look at things, the thing you look at change,
Wil jij ontdekken hoe je Design Thinking praktisch kan toepassen in jouw werk?
Wat is een brainstorm?
Als je bekend bent met het idee van een brainstorm kun je dit stukje overslaan.
Een brainstorm kun je in je eentje of in een groep doen. Je wisselt met elkaar allerlei ideeën uit over een probleemstelling. Deze probleemstelling kan op meerdere manieren geformuleerd worden en staat centraal voor de brainstorm.
Hier een aantal voorbeelden:
- We willen een nieuw concept bedenken om de ouderenzorg te verbeteren.
- Onze bezoekers leveren geen winst op binnen onze website.
- De samenwerking binnen ons team moet efficiënter worden.
De regels van een brainstorm
Bij een brainstorm is het belangrijk om iedereen in zijn denkproces te laten en ideeën die iemand oppert niet direct af te schieten. Zorg ervoor dat je niet aan de nadelen van het idee denkt maar enkel aan de voordelen. Schrijf alles op en borduur voort op alles wat er gezegd is. Pas na de brainstorm kun je kritisch kijken naar ideeën en de haalbaarheid toetsen.
Onze 7 favoriete Brainstorm technieken
We hebben zeven van onze favoriete brainstorm technieken voor je op een rij gezet!
We zijn erg benieuwd naar hoe jullie deze technieken inzetten en welke ideeën hier uit voort zijn gekomen!
Wil je je resultaat delen? Stuur dan een mailtje naar matthijs@wethinknext.com.
1. Teleportstorming
Probeer de probleemstelling vanaf een andere kant te bekijken dan enkel van waar je nu zit. Ga in je gedachten bijvoorbeeld 10 jaar terug in de tijd en kijk hoe het probleem dan opgelost zou kunnen worden. Hoe zou het probleem bijvoorbeeld in een ander land opgelost kunnen worden? Verander je perspectief en bekijk het vanuit meerdere invalshoeken.
2. Mind mapping
Dit is een veelgebruikte techniek waar veel brainstormers bekend mee zijn. Je zet het probleem in het midden van een vel papier en schrijft alle associaties op die je rondom dit probleem hebt. Deze techniek zorgt ervoor dat je alle associaties aan elkaar kunt verbinden en nieuwe connecties kunt ontdekken. Wanneer je uitgeschreven bent kun je dus koppelingen maken tussen relevante termen.
3. Wisselstorming
Bij deze techniek verplaats je je in een ander persoon. Je kunt kiezen voor een bekend persoon, iemand uit de politiek of iemand uit je school/werkomgeving. Hoe zou deze persoon naar het probleem kijken?
Bijvoorbeeld:
Beeld je in dat je Donald Trump bent. Donald Trump denkt vaak radicaal en impulsief na over problemen. Hij neemt geen blad voor de mond en komt vaak met over-de-top oplossingen. Door deze denkwijze aan te nemen zul je op nieuwe ideeën komen waar je anders waarschijnlijk niet op was gekomen.
4. Overbrug het gat
Hoe je het ook bekijkt, je hebt altijd te maken met een gat. Je bent nu bij punt A en wilt naar punt Z. Schrijf alle stappen op die nodig zijn om dit gat te overbruggen. Zo krijg je een soort stappenplan naar je oplossing. De stappen mogen globaal opgeschreven zijn en hoeven dus niet concrete acties te zijn.
Een voorbeeld voor de probleemstelling ‘De samenwerking binnen ons team moet efficiënter worden’:
Waar we nu zijn -> problemen achterhalen -> software-mogelijkheden bekijken -> oplossingen bedenken -> oplossing kiezen -> oplossing implementeren -> efficiënter werken.
5. Superstorming
Beeld je in dat je een superheld bent of een superkracht hebt. Hoe zou Batman dit probleem oplossen? Wat zou je anders kunnen doen als je Wolverine was?
Kijk:
Batman zou alles op een rustige manier analyseren en op basis hiervan een plan trekken. Daarnaast zou hij kijken wat voor gadgets nodig zijn. Wolverine zou er dan weer op een agressieve snelle manier naar kijken. Als we de voorbeeld-probleemstelling ‘onze website levert niet genoeg conversies op’ gebruiken, dan zou Batman bijvoorbeeld dit kunnen bedenken:
We moeten informatie verzamelen van onze bezoekers en mailing automation software gebruiken om doorlopend aanbiedingen te presenteren.
Terwijl Wolverine op deze manier zou denken:
We moeten mensen zoveel mogelijk advertenties laten zien en op deze manier meer mensen op de site krijgen.
6. Geforceerd schrijven
Met deze methode dwing je jezelf over je creatieve blokkade te komen. Stel een timer in op 5 of 10 minuten, breng je pen naar het papier of zet je vingers op je toetsenbord en begin met schrijven. Stop niet met schrijven tot de 5 of 10 minuten voorbij zijn. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het beschrijven van je probleem en gaat hier op door. Het maakt niet uit als je onzinnige dingen schrijft.
Dit gebeurt er:
Het gedeelte in je hersenen dat het werk doet om te schrijven krijgt nu allerlei prikkels en wordt op gang gebracht. Hierdoor zul je in de rest van je brainstorm creatiever zijn en minder moeite hebben met het opschrijven van je ideeën.
7. Omgekeerd brainstormen
Dit is een techniek die veel wordt gebruikt door advocaten. Je draait het proces eigenlijk om en bedenkt manieren om te voorkomen dat je doel behaald wordt. Zo kun je kijken op wat voor manier je idee sowieso zou sneuvelen. Vervolgens probeer je dit om te draaien naar iets wat je helpt met het oplossen van je probleemstelling.
Kijk:
Bij de probleemstelling ‘We willen een nieuw concept bedenken om de ouderenzorg te verbeteren’ kun je met omgekeerd brainstormen het volgende bedenken:
We houden de ouderenzorg precies hetzelfde en zorgen ervoor dat ouderen minder in contact komen met elkaar.
Wanneer je deze oplossing omdraait kun je tot de conclusie komen dat ouderen meer met elkaar moeten communiceren en zo zelf hun zorg kunnen verbeteren.
Wij helpen je bij het toepassen van Design Thinking in jouw organisatie.
Geschreven door Matthijs Numan
Matthijs Numan is een ervaren Senior Strategisch Adviseur met een sterke achtergrond in grote civieltechnische projecten, vooral binnen overheidsorganisaties. Hij is gespecialiseerd in inkoop- en contractmanagement en maakt gebruik van design thinking om processen te optimaliseren en problemen te voorkomen.
Andere methodes
Stakeholder Mapping
Een goede stakeholder map geeft je inzicht in de interne en externe belanghebbenden van je project, bedrijf of product.
Customer Journey Mapping
Door het maken van een customer journey map kom je tot inzichten die je kunt gebruiken om de ervaring van jouw klant te verbeteren.
Waardepropositie
Een waardepropositie moet je klant overtuigen om je dienst of product te kopen. Het geeft met een korte maar krachtige uitleg aan welk probleem het oplost en welke voordelen het je klant zal geven.