19 juni 2017

Wat is Conceptueel Denken

Conceptueel denken is kort gezegd het vertalen van ideeën naar concepten. Niet ieder idee is een concept, maar achter elk concept zit wel een idee (vaak meer dan een). Conceptueel denken is eigenlijk eerst het grote geheel zien, en daarna pas naar de details kijken. Door situaties in een groter geheel te plaatsen ontstaat een totaaloverzicht. Je krijgt een breder en dieper inzicht in problemen en situaties door deze in een groter kader te plaatsen en door verbanden te leggen met andere informatie.

Wat is het voordeel van conceptueel denken?

In onze maatschappij wordt ons aangeleerd om van klein naar groot te denken. Hierdoor is het makkelijk om belangrijke informatie te missen. Je perspectief hangt immers af van je eigen visie, bedrijf, branche en mee galopperende stokpaardjes. In plaats van klein naar groot, benaderen conceptueel denkers een situatie, probleem of product van groot naar klein. Dit wordt ook wel ‘big picture thinking’ genoemd. Deze manier van benaderen geeft nieuwe inzichten op allerlei gebieden. Door (nieuwe) verbindingen te leggen tussen zaken en te beoordelen welke aspecten belangrijker zijn, komt het winnende concept als het ware bovendrijven.

Hoe werkt conceptueel denken?

Conceptueel denken geeft je de ruimte om groot en anders te denken. Het bestaat uit de volgende stappen:
• Verzamel ideeën en til ze naar een hoger abstractieniveau. Zie het bredere verband en verruim de context.
• Nu ga je ordenen tot de key features een samenhangend geheel vormen. Zoek naar patronen en verbanden tussen de ideeën.
• De kracht van een concept ligt in de eenvoud, dus vind de essentie en gebruik je creativiteit om je concept uniek te maken.

Dankzij het vogelperspectief krijg je overzicht. Door dit brede perspectief te hanteren zie je verbanden en patronen die je eerst niet zag. Vergelijk eens het beeld van de wereld vanuit een vliegtuig, in plaats van vanaf de grond. Daarna stel je scherp en zul je de essentie van je concept vinden.

Klinkt dit allemaal veel te abstract? We Think Next helpt je om je ideeën om te zetten in unieke creatieve concepten. Let’s contact!