17 november 2016

Werkwijze

Wij helpen bij het ontwerpen van betere producten en diensten waarbij de klant centraal staat. Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Service design is geen magie, het is geen trucje dat we iedere keer kunnen herhalen. Het is hard werken om te ontdekken welke kansen en mogelijkheden een organisatie heeft om de toekomst met een gerust hart tegemoet te treden. Daarom werken we met een stappenplan dat ons en onze klanten houvast geeft tijdens het proces.

Service design draait om de klant. Wij denken áltijd vanuit het perspectief van jouw klant zodat jij ze de perfecte service of dienst aan kunt bieden.

Ons stappenplan

Stap 1: Onderzoek

Wat is de context van het vraagstuk? Wie zijn er betrokken? Wij gaan op zoek naar relevante informatie over de doelgroep. Wat valt er op, zijn er patronen te herkennen? Op deze manier krijgen we inzicht in de behoeften van jouw klanten, zodat we hierop in kunnen spelen in de volgende fase.

Stap 2: Informatie filteren

Op basis van het onderzoek organiseren we een ‘e-day’ (empathize day). Op deze dag maken een samenvatting van de informatie en ontwerpen we een aanpak voor het vervolg.

Stap 3: Ideeën bedenken

Tijdens de ‘empathize day’ gaan we van e-day naar i-dee. We maken gebruik van diverse brainstorm technieken om met jou tot ideeën en oplossingen te komen.

Stap 4: Idee uitwerken

De in potentie beste ideeën moeten uitgewerkt worden tot een testbaar prototype. Wat is de belangrijkste aanname die je hebt gedaan? Waarvan wil je zeker weten dat het werkt? Met goede prototypes kan je dit onderzoeken.

Stap 5: Testen

Als laatste stap in het proces moeten we zorgen voor validatie van onze aannames: ‘Is wat wij denken dat goed is ook echt goed?’. Door snel te testen bij de juiste doelgroep ontdek je in een vroeg stadium of iets werkt of niet. Dit kan je handenvol geld besparen.

Door snel te testen bij de juiste doelgroep ontdek je in een vroeg stadium of iets werkt of niet.

Wat is Service Design?

Service Design is, heel kort gezegd, het verbeteren van diensten. Dit is natuurlijk heel breed en kan op talloze manieren. We houden hierbij rekening met allerlei aspecten, zoals planning, communicatie, infrastructuur en materiële componenten. We kunnen voor jou bestaande diensten verbeteren of compleet nieuwe diensten creëren. Ook helpen we jou bijvoorbeeld een bedrijf te beginnen, projecten te starten of een nieuw product op de markt te brengen. Verder zijn we betrokken bij maatschappelijke vraagstukken. Het kernwoord bij Service Design is innovatie. Onze blik is altijd op de toekomst gericht en we willen jou helpen nieuwe mogelijkheden te zien en uitdagingen aan te gaan!

Waarom Service Design?

De kracht van Service Design is een vooruitstrevende denkwijze. Bij Service Design Thinking begin je, met een open blik, met het verzamelen van zoveel mogelijk informatie. Hierna stel je herkenbare patronen vast waar je op doorwerkt. Dit is in tegenstelling tot Business Thinking, waar je werkt binnen een vooraf vastgesteld en eenzijdig kader. Hierdoor kunnen onverwachte, maar soms cruciale, aspecten over het hoofd gezien worden. Als je hier aan het eind van de rit achter komt en ook nog eens niet weet wát je over het hoofd hebt gezien, dan heb je veel tijd, geld en moeite verspild. Doordat je bij Design Thinking op een hele brede schaal informatie verzamelt loop je veel minder risico verrast te worden door knelpunten.

Het proces is flexibel

Daarnaast is het proces erg flexibel. Het denkproces kent geen vooraf vastgesteld begin- en eindpunt, waardoor alle stappen onderweg nog bijgeschaafd en geperfectioneerd kunnen worden. Hierdoor is geen enkele moeite verspilde moeite. Tot slot draait Service Design om de klant. Wij denken áltijd vanuit jouw klanten zodat jij ze de perfecte service of dienst aan kunt bieden.

Ben jij geïnspireerd? Wil je meer weten over ons en wat wij voor jou kunnen doen? Let’s meet!