15 september 2017

Werken bij We Think Next: Tjalling (24) vertelt hoe het is

“De overgang van het studentenleven naar het bedrijfsleven leek voor mij altijd een hele hoge drempel. Mijn periode bij We Think Next heeft van die drempel een schans gemaakt.”

Tjalling is 24 jaar en is net klaar met de opleiding Communication en Multimedia Design.  Hij heeft vorig jaar stage gelopen bij We Think Next en is vervolgens twee dagen per week bij ons komen werken. Nu vertelt hij alles over  werken bij een jong, snel groeiend service designbureau. “Ik heb tijdens mijn opleiding van mijn hobby mijn passie kunnen maken, en van mijn passie uiteindelijk zelfs mijn werk!”

Stage op het eerste gezicht

Tjalling kwam Matthijs Numan (oprichter van We Think Next) tegen bij de Frisian Design Factory. “Matthijs liep daar rond als een soort consultant. Hij hielp studenten anders te kijken naar probleemstellingen en de rol van klanten. We raakten aan de praat en er was meteen een klik. Voor ik het wist had ik een stage.”

Afbeelding service designproces

We Think Next is een service designbureau gevestigd in Leeuwarden. Maar wat is service design eigenlijk? “Service design is voor mij een manier van werken en denken die binnen elk project toepasbaar is. Je denkt vooral in de belangen van je klant en je stakeholders.  Vervolgens kijk je waar zij daadwerkelijk behoefte aan hebben,  in plaats van eerst een product te ontwerpen en daarna pas te bedenken wie het eigenlijk zou willen.”

Jezélf flexibel inzetten

Tjallings creatieve vaardigheden ontgaan Matthijs niet. Hij krijgt een passende functie binnen het bedrijf. “Ik werd ingezet voor prototyping. Dat is van een idee een tastbaar product maken. Je gebruikt het vervolgens om je idee te testen.” Daarnaast verzorgt Tjalling illustraties en sketch notes. Maar, in de praktijk doet hij veel meer dan dat. “Bij We Think Next worden een eigen mening en inbreng heel erg gewaardeerd. Je kunt flexibel ingezet worden, of liever, je kunt jezelf flexibel inzetten! Daardoor is er veel afwisseling en ontwikkel je je heel breed.”

“De kennis die ik had vanuit mijn studie leerde ik toepassen in het bedrijfsleven, maar ook andersom.”

“Ook op persoonlijk vlak ben ik echt gegroeid. De overgang van het studentenleven naar het bedrijfsleven leek voor mij altijd een hele hoge drempel. Mijn periode bij We Think Next heeft van die drempel een schans gemaakt. De kennis die ik had vanuit mijn studie leerde ik toepassen in het bedrijfsleven, maar ook andersom. Dingen die ik bij mijn stage leerde kwamen tevens weer van pas bij mijn studie. En zo ontstond een soort wisselwerking. Waar We Think Next voor staat, en waar service design voor staat, gebruik ik nog steeds in het dagelijks leven. Het hele proces van onderzoeken, testen en opnieuw proberen is heel efficiënt gebleken. Als iets de eerste keer niet lukt doe je het opnieuw, waarbij je je vorige fouten gebruikt als oplossingen.”

Werken met grote namen

In zijn tijd bij ons heeft Tjalling aan tal van projecten meegewerkt, waarbij hij wisselende taken vervulde. “Er zijn drie projecten die er voor mij echt uitsprongen. De info-graphics voor Rijkswaterstaat*, de raketworkshop en natuurlijk KLM Serious Innovation. Ik had niet verwacht met zo’n grote naam te gaan werken, zeker niet op korte termijn.”

*Alles over de opdracht bij Rijkswaterstaat vind je binnenkort online!

 

Foto van Matthijs en Tjalling

Tjalling en Matthijs bij ‘Aegon: The Pitch’ 

 

Helaas heeft Tjalling ons team per 1 september verlaten. Zijn laatste werkweek zit er dus inmiddels op. “Ik ga aan de slag als productontwikkelaar. Graag wil ik verder groeien binnen de productontwikkeling, dus dit is voor mij een goede uitdaging. Ik bekijk de toekomst positief, maar natuurlijk is het dubbel. Je hebt met zijn allen iets opgebouwd en het voelt wel gek om dan ineens weg te gaan. Gelukkig steunt het hele team mij in mijn keuze. Er is onderling ook echt een band ontstaan. Dit is zeker niet de laatste keer dat we elkaar zien.”

Ondernemen = Lef

Tjalling begint aan een nieuw hoofdstuk in zijn leven, maar niet zonder een paar belangrijke lessen mee te nemen. “Ik heb echt respect gekregen voor ondernemers. Ondernemen vergt risico’s en het gaat met vallen en opstaan. Je hebt een hoop verantwoordelijkheid en je moet lef hebben. Dat heeft We Think Next. Matthijs gelooft echt in wat hij doet en dat straalt hij ook uit.”

“Bij We Think Next is eigen initiatief heel belangrijk. Je voelt je vrij om met suggesties te komen.”

“Verder speelt communicatie een grote rol, ook binnen een kleiner bedrijf. Persoonlijk contact met je klanten en stakeholders is heel belangrijk. Ook als werknemer moet je communiceren. Wees jezelf. Ik denk dat mensen soms in een rol kruipen of niet de dingen doen die ze uiteindelijk graag willen doen. Laat je horen. Bij We Think Next is eigen initiatief heel belangrijk. Je voelt je vrij om met suggesties te komen. De sfeer is heel relaxed. Echt een plek om jezelf te zijn. Werk voelt dan ook niet echt als werk. Je gaat naar kantoor om datgene te doen wat je wilt doen. Je bent bezig met je passie en die deel je met je collega’s.”

We think next generation

Het is nu tijd voor Tjalling om het stokje door te geven aan Kessia (23). Ze heeft net als hij de opleiding Communication en Multimedia Design afgerond en zal Tjallings taken als illustrator overnemen. Kessia komt twee dagen per week ons team versterken. Daarnaast werkt ze als webcare-medewerker bij PostNL en is ze bezig met het opzetten van een eigen webshop. En haar lievelingseten? Patat met mayo.

We wensen zowel Tjalling als Kessia heel veel succes in hun nieuwe baan!