6 maart 2017

Wat is Big Data?

Heb je een mobiel apparaat? Een pinpas? Zoek je wel eens iets op Google? Dan ben jij, bewust of onbewust, in aanraking gekomen met Big Data. Maar, wat is Big Data?

Wat is Big Data?

Big data is een elektronische verzameling van informatie. Deze informatie wordt verzameld door bijvoorbeeld jouw smartphone, pinautomaten en web-shops. De data bestaat uit reeksen ongestructureerde getallen, maar wanneer je de code ‘kraakt’ ontstaan er herkenbare patronen.  Ondernemers kunnen deze patronen gebruiken om erachter te komen wat jouw wensen en interesses zijn.

48% van de bedrijven investeert in Big Data

Big Data is op zich niets nieuws. Nieuwe ontwikkelingen zitten in de manier waarop we de data verwerken en analyseren. Snellere computers en het Internet of Things zorgen ervoor dat het kraken van de getallenreeks gemakkelijker is en dat de data betekenisvol wordt. Het fenomeen is nu al zover uitgegroeid dat alleen al vorig jaar 48% van de bedrijven besloot te investeren in Big Data. Het is haast ondenkbaar om als ondernemer anno 2017 niet dit voorbeeld te volgen.

wat is big data

Big brother is watching you

Op dit moment gebruiken streamingbedrijven Big Data om erachter te komen wat jij leuk vindt om te kijken. Je kijkgewoontes worden bijgehouden om uiteindelijk voor jou een speciale selectie van films en series te maken die aansluit op jouw behoeften. Supermarkten houden met behulp van klantenkaarten bij welke producten je koopt en hoeveel, zodat zij hun aanbod kunnen afstemmen op jouw vraag. Cookies worden opgeslagen en e-mailberichten worden gescand om gerichter advertenties naar jou te sturen.

Heb ik nog privacy?

Het idee dat allerlei bedrijven constant met jou kunnen ‘meekijken’ is best eng. Is er strak nog wel sprake van privacy? In de huidige situatie is het al een zorg van velen. Als we Big Data echt willen benutten, moeten we steeds meer informatie prijsgeven. Wat gebeurt er als deze informatie op straat komt te liggen? Grootschalige datalekken zijn nu al regelmatig onderwerp van het nieuws. Of denk aan het zwangere meisje dat naar aanleiding van haar online zoekopdrachten advertenties toegestuurd kreeg, waaruit haar ouders konden opmaken wat er aan de hand was voordat zij het zelf verteld had. Er zijn nog zoveel vragen omtrent privacy, laat staan dat er al besluiten zijn genomen. En dat terwijl het Big Datatijdperk allang begonnen is!

big data big brother

Gemak dient de mens

Zijn er dan wel positieve aspecten aan Big Data? Absoluut! Het gaat ons leven een stuk gemakkelijker maken. Bijvoorbeeld op het gebied van reizen. In grote steden wordt middels wifi-netwerken data verzameld met betrekking tot parkeerpatronen, waarna jij als automobilist te zien krijgt waar een parkeerplek vrij is. Files zullen verminderd worden. Vliegtuigmaatschappijen kunnen bijhouden hoe vaak je je benen moet strekken, wanneer je wilt eten en welke temperatuur je fijn vindt, om jou in alle gemakken te voorzien.
Er zitten heel wat haken en ogen aan Big Data, maar het gebruik ervan kent oneindig veel mogelijkheden. Wil jij meer weten over die mogelijkheden, bijvoorbeeld voor jezelf of voor jouw bedrijf? Let’s meet.

PS: Deze teksten zijn gebruikt ter inspiratie:
https://info.richardvanhooijdonk.com/trends-2017-en
http://mt.marqit.biz/whitepaper-details?id=7610