5 november 2017

Roos (22) over concepting en prototyping

“Testen, testen en nog eens testen”

Meet Roos

Roos (eigenlijk Rosalie, maar wij mogen gewoon Roos zeggen) is 22 jaar en studeert Communication en Multimedia Design aan de NHL. “Het afgelopen anderhalf jaar heb ik me voornamelijk beziggehouden met concepting. Ik heb daar ook een minor voor gevolgd.” Roos gebruikt haar concepting-skills tevens in haar werk bij We Think Next. “Ik ben bezig met conceptontwikkeling binnen We Think Next. Verder word ik heel breed ingezet. Ik verzorg de social mediakanalen en vervul tal van losse taken.”

Van Concepting naar Prototyping

Inmiddels heeft Roos zowel in haar opleiding als haar werk bewezen dat concepten bedenken geen probleem is voor haar. Daarom heeft ze zichzelf uitgedaagd de volgende stap te zetten: productontwikkeling. Dit doet ze door middel van prototyping. “Ik ben net begonnen met de minor Frisian Design Factory. Hier leer je duurzame en innovatieve producten te ontwikkelen en prototypes te creëren. Ik vind het heel leuk om niet alleen dingen te bedenken of op de computer te werken, maar ook echt met mijn handen bezig te zijn.”

Bootcamp

“In de eerste week bij Frisian Design Factory vond een bootcamp plaats. Zo kon iedereen kennismaken. We hebben samen geluncht, gespeeddatet en colleges gevolgd. Tot slot moesten we met z’n allen in slechts 5 uren een Rube Goldberg machine maken. Een Rube Goldberg machine is een machine die van allerlei verschillende materialen en onderdelen gemaakt is en wordt geactiveerd met slechts één beweging. Dit moet een kettingreactie veroorzaken waardoor de rest van de machine geactiveerd wordt.”

Bekijk hier het filmpje met het eindresultaat:

https://www.youtube.com/watch?v=z452smugDWs&feature=youtu.be

Design your own water

Inmiddels is Roos begonnen aan haar eerste grote project bij Frisian Design Factory. “Bij FDF werk je in teams. Ik zit in het team ‘Water Unit’ met vier anderen. We kregen de opdracht iets te ontwikkelen dat de gezondheid verbetert. Een enorm breed vraagstuk dus. We hebben ons gefocust op het element water. We willen water door een -nog te maken- machine laten stromen waar je zelf van alles aan kan toevoegen. Denk aan mineralen, vitamines, smaakjes of medicatie. Het heet Design Your Own Water.

Elke vier weken presenteren we de laatste ontwikkelingen aan de hand van prototypes. We zitten nu nog in de startfase. Dankzij prototyping zijn we erachter gekomen dat nog veel elementen ontbreken, maar we gaan zeker verder met de ontwikkeling. Voor de eerste presentatie hebben we twee eenvoudige paper prototypes gemaakt. Daarnaast hebben we een houten prototype gemaakt.”

De drie prototypes: 

Paper prototype 1 Roos

Paper prototype 2 Roos.

Houten prototype Roos

Testen, testen, testen

Zowel FDF als We Think Next werken vanuit de Design Thinking methode. “Bij Design Thinking ligt de focus op gebruikers. In de eerste fase doe je vooral onderzoek naar je doelgroep. Daarna ontwikkel je concepten die je verwerkt in prototypes. Vervolgens moet je deze testen, testen en nog eens testen.”

Roos past die filosofie ook toe op persoonlijk gebied. “Op dit moment zit ik eigenlijk zelf in een testfase. Ik weet nog niet precies wat ik wil doen als ik klaar ben met mijn studie. Het lijkt me heel tof om bij een bedrijf te werken dat zich bezighoudt met concept- en productontwikkeling. Maar hoe, wat en waar weet ik echt nog niet. Bij We Think Next krijg ik alle vrijheid om verschillende werkzaamheden uit te proberen. Het is de perfecte plek om jezelf te ‘testen’ en erachter te komen waar je talenten liggen. Je leert heel veel over jezelf en wat je wilt en kan.”

 

Wil jij ook meer leren? Bijvoorbeeld over conceptontwikkeling, Design Thinking of prototyping? Neem dan contact met ons op!