Welk effect heeft robotisering op jouw toekomst?
Bestaat jouw baan nog wel over 10 jaar?
Door robotisering nemen computers en robots veel banen over. Er zitten nadelen aan robotisering maar het brengt ons ook zeker kansen. Zo kunnen er banen verloren raken maar zullen er ook nieuwe banen gecreëerd worden. Robotisering kan ook een positieve invloed hebben op bestaande banen.

Wat is robotisering?
In de ene sector vindt robotisering meer plaats dan in de andere sector. Volgens Trouw hebben sectoren waar veel productiewerk plaatsvindt met name een snelle groei in robotisering. Productiewerkzaamheden zijn vaak repetitief en relatief eenvoudig waardoor een robot de werkzaamheden al snel uit handen kan nemen. Denk bijvoorbeeld aan het sorteren of bevestigen op een lopende band.
Maar wat gebeurt er dan met de mensen die aan de lopende band stonden? Door jezelf om te scholen kun je van start gaan in een andere sector waar veel vraag naar personeel is. Zo kunnen werknemers die geen baan meer hebben door automatisering werk vinden in bijvoorbeeld de bouw, techniek of de zorg. In deze sectoren is over het algemeen veel vraag naar kundig personeel en hier bieden ze vaak ook mogelijkheden tot omscholing aan.
Samenwerking tussen mens en robot
In het artikel van Trouw wordt een beeld geschetst dat vooral lager opgeleiden de dupe zullen zijn van robotisering. Maar in andere beroepen kan robotisering ook veel banen schrappen.
Een goed voorbeeld hiervan is een robot die chirurgen ondersteunt bij operaties. In een artikel van Robotzorg is te lezen dat een chirurgische robot al langere tijd zorgt voor minder complicaties tijdens operaties. De chirurg bedient de robot en kan optimaal gebruik maken van de stabiele arm van de robot. Zo kan er met meer precisie gewerkt worden. In de nabije toekomst zal een opleiding in robotchirurgie voor chirurgen onmisbaar worden.
Door kunstmatige intelligentie zullen ook veel kantoorbanen veranderen. Financiën, marketing en misschien zelfs het schrijven van teksten zullen door kunstmatige intelligentie veel makkelijker worden. Een computer kan indien deze de regels begrijpt veel sneller en logische werken. Op dit moment zijn er al verschillende partijen bezig met AI’s die teksten schrijven of kunst tekenen. Kijk bijvoorbeeld naar deze video over hoe de kunstenaar Refik Anadol kunstmatige intelligentie gebruikt bij zijn kunst.
Hoe verandert robotisering onze toekomst?
Wij denken zeker niet aan een doomsday scenario zoals in de film iRobot. Wij zijn ervan overtuigd dat robotisering veel positieve effecten kan en zal hebben op onze maatschappij.
Robotisering biedt ons enorm veel kansen om te groeien als samenleving en het leven gemakkelijker te maken. De samenwerking tussen mens en robot zorgt voor een nieuwe manier van werken en denken.

Is robotisering slecht of goed?
Welke effecten gaat robotisering hebben voor jou en mij? Gaan we het als negatief of juist als positief ervaren? Dit hangt sterk of van je eigen interpretatie. Wanneer jij robotisering al op voorhand ervaart als iets slechts zal het je waarschijnlijk minder snel positieve effecten brengen.
Als jij denkt dat je baan vervangen wordt door een robot zul je zelf voor een nieuwe baan moeten zoeken. Als je daarentegen op voorhand al bezig bent met de effecten van robotisering kun je je op tijd omscholen om bijvoorbeeld de robot die jouw baan uitvoert te bedienen of repareren.
Robotisering is dus per definitie niet slecht of goed, het hangt compleet van onze houding en flexibiliteit af.
De nieuwe manier van denken en werken
Robotisering biedt kansen om het tekort aan arbeidskrachten op te lossen. Met de komst van machines gebeuren er ook minder bedrijfsongelukken. Dit zijn een aantal positieve gevolgen van deze ontwikkeling. Toch blijft er altijd mankracht nodig om processen soepel te laten verlopen.
Robots zullen daarom nooit de volledige arbeidsmarkt kunnen overnemen. De inhoud van veel banen is al veranderd en deze ontwikkeling zet zich voort. Daarmee verandert ook de inhoud van veel studies.
In veel beroepen wordt gebruik gemaakt van machines, hierbij denk je natuurlijk aan de computer. Veel rekenwerk wordt geautomatiseerd, waardoor deze vaardigheid minder belangrijk wordt.
Studies worden anders ingericht, waarbij er meer wordt gefocust op sociale vaardigheden. Andersom kan het ook. In de zorg wordt er meer gewerkt met machines, dus het sociale aspect is nog steeds belangrijk, maar komt minder vaak aan bod.
Creativiteit en menselijke interactie worden belangrijker
Er zijn voldoende beroepen die niet snel vervangen zullen worden door de robotisering.
Menselijke interactie en creativiteit zal in ieder geval de aankomende tijd nog erg belangrijk blijven.
Zo zullen schoonmakers in een hotel, loodgieters en timmermannen niet snel vervangen worden door een robot.

Machines hebben nog altijd mensen nodig
In een artikel van Avans schrijven ze dat een loodgieter die handmatige acties met menselijke interactie doet minder snel zonder werk zal zitten dan een wetenschapper die data in systemen invoert.
Machines worden steeds slimmer, maar ze zijn niet in staat om oplossingsgericht te denken en processen aan te passen. De beheerder daarentegen is wel in staat om de mankementen te herkennen en vervolgens aan te passen.
Zoals ook te zien is in het filmpje over de kunstenaar Refik Anadol zal er altijd een menselijke rol spelen bij het inzetten van robotisering. Voor het maken van kunst gebruikt een robot alsnog de input van een gebruiker en de kunst die gemaakt is door mensen. Voor het sorteren van fruit op een loopband moeten wij alsnog aangeven hoe het fruit gesorteerd wordt.
De mens zal altijd behoefte houden aan menselijk contact en deze rollen zullen in de toekomst waarschijnlijk veel belangrijker worden. Tijdens de corona crisis is het duidelijk geworden dat mensen zonder menselijk contact ongelukkig worden. Mensen willen graag weer onder de mensen komen voor de dagelijkse sociale interactie.
Een stap dichterbij het basisinkomen?
Wanneer robots banen vervangen zullen de simpelste banen verdwijnen. Veel handmatig werk zal wellicht overbodig worden en mensen zullen meer ruimte krijgen om te doen waar ze van houden. Op de lange termijn zou het kunnen dat werken niet meer noodzakelijk is en mensen enkel doen wat ze zelf willen.
Een gebrek aan noodzaak om te werken zou een aanzet kunnen zijn naar de invoering van een basisinkomen. Bij een basisinkomen krijgt iedereen voldoende geld om te overleven. Iedereen heeft hierdoor een basis en hoeft zich geen zorgen te maken over een dak boven het hoofd of eten op het bord. Meer weten over het basisinkomen? Lees er hier alles over.
Welke effecten denk jij dat robotisering op onze maatschappij gaat hebben? Laat het ons weten via de reacties!
Gerelateerde artikelen
De Nationale Bodemtop 2022
De Nationale Bodemtop 2022 Hoe betrek je je doelgroep actief en duurzaam in jouw ambitie?De ambitie Vanuit de ambitie ‘Alle Nederlandse landbouwbodems duurzaam beheerd in 2030’ heeft het Ministerie van LNV zich tot doel gesteld de diverse doelgroepen in de keten van...
Samenwerken in een team
In deze gids vindt je methodes, tools & tips die jou helpen je productiviteit te verhogen.
Design Thinking
Design Thinking: misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar je bent er wel degelijk toe instaat!
Recente reacties