5 praktische inzichten die jou helpen met prototyping

Een prototype, waar is dat goed voor?

Het maken van een prototype heet ook wel ‘prototyping’. Een prototype is een model van een product of dienst met de bedoeling een concept of proces te testen. Zodoende kan de gebruikservaring van het product of dienst onderzocht worden en kan het concept gevalideerd worden.

Wie kan prototyping toepassen?

In principe kan elke bedrijfssector een prototype ontwikkelen. Wel zal er verschil zijn in de grootte, duur en kwaliteit van het prototype Dit hangt vooral af van wat je precies wil testen.                                                        

Waarom is het belangrijk om prototyping toe te passen?

Vaak is het zo dat je niet in één keer een perfect product bouwt of ontwikkelt. Zonder prototype kun je een nieuw product niet goed testen. Door steeds dit proces te herhalen kom je er vroegtijdig achter waar nog verbetering nodig is om tot het definitieve product te komen. Daardoor vermindert het de kans op noodzakelijke veranderingen later in het proces. Zo bespaar je dus handen vol geld. Het overslaan van dit deel van het ontwikkelingsproces is dan ook eigenlijk een recept voor mislukking.

Waarvoor kan je prototyping gebruiken?

 

Er zijn veel voordelen als je gebruik maakt van prototyping. Zo heb je bijvoorbeeld een sterk communicatiemiddel met stakeholders, je kan namelijk direct het gesprek aan gaan over jouw product. Op die manier kom je in een vroeg stadium al erachter of je op de juiste weg bent en creëer je een sterke betrokkenheid.

Verder kan je door middel van het prototype een eerste inschatting en inventarisatie maken van bijvoorbeeld materiaalkeuzes en technische eisen en haalbaarheid van jouw product.

Door een prototype te testen krijg je direct feedback op jouw concept. Zelfs tijdens het bouwen kan je er al achter komen welke onderdelen nog ontbreken of aangepast moeten worden. Het is zeer waardevol om al in de startfase feedback te krijgen.

Wat voor soort prototypes zijn er?

 

Prototypes komen in veel verschillende vormen voor, met elk eigen kenmerken. Het varieert van papieren modellen tot schaalmodellen uit een 3D printer. De kenmerken zijn afhankelijk van het doel van het prototype, welke aannames wil je testen en valideren en bij welke doelgroep.

Een laatste tip

 

Houd goed in de gaten dat het verwerken van feedback van gebruikers tijd kost. Dit hangt onder andere af van de hoeveelheid testmomenten met gebruikers en tussentijdse afstemmingsmomenten met bijvoorbeeld je collega’s en organisatie. Stel van tevoren prioriteiten op, zodat het doel van prototyping niet voorbij schiet, je moet dus alleen prototypen wat je echt nodig hebt om je doel te bereiken. 

We Think Next helpt bedrijven om zich te vernieuwen door onder andere te werken met prototyping. Met de juiste mindset, juiste acties en de volgende stappen stomen we je klaar voor de toekomst. Wil je ook aan de slag met prototyping? Volg de training prototyping

Gerelateerde artikelen

De Nationale Bodemtop 2022

De Nationale Bodemtop 2022

De Nationale Bodemtop 2022 Hoe betrek je je doelgroep actief en duurzaam in jouw ambitie?De ambitie Vanuit de ambitie ‘Alle Nederlandse landbouwbodems duurzaam beheerd in 2030’ heeft het Ministerie van LNV zich tot doel gesteld de diverse doelgroepen in de keten van...

Lees meer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op social media

Service Design training bij jou op kantoor?

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque

Volg ons op
social media

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque