15 augustus 2017

Hoe mindset (jou) kan veranderen

Van probleem naar oplossing

Maak je je zorgen over de toekomst? Zit je met een probleem en heb je dringend een oplossing nodig? Soms breek je je hoofd over een vraagstuk en lijkt een oplossing heel ver weg. Je zit vast en het voelt alsof je hersenen blokkeren. Herkenbaar? Geen zorgen, er is altijd een oplossing. Je hoeft enkel te leren je ‘mindset’ aan te passen. Oftewel, je moet leren anders te denken. En dat is veel makkelijker dan het klinkt!

 

Doorbreek patronen voor een nieuwe mindset

Met een andere mindset bedoelen we niet dat je jezelf extra motiveert om je doel te behalen. We bedoelen dat je letterlijk je hersenen op een nieuwe manier gaat gebruiken. Het is namelijk zo dat het grootste gedeelte van jouw handelingen op de automatische piloot wordt uitgevoerd. Je hersenen zijn gewend handelingen op te slaan en uiteindelijk een patroon te creëren dat zich telkens herhaalt. Natuurlijk is dit heel handig: het voorkomt dat je elke ochtend opnieuw moet leren je veters te strikken! Maar het kent een keerzijde. Wanneer je de patronen niet doorbreekt kom je vast te zitten in een denkwijze waar weinig ruimte is voor compleet nieuwe inzichten. Je benut dus eigenlijk niet je hele capaciteit. En dat is doodzonde.

 

Maar, niet getreurd! De oplossing is heel simpel. Er zijn een paar oefeningen die ervoor zorgen dat jij nieuwe verbindingen creëert tussen je linker- en rechterhersenhelft. Hierdoor kom je tot nieuwe, creatieve oplossingen waar je eerder nooit aan gedacht zou hebben.

 

Voorbeeld? Bekijk onderstaande afbeelding. Welk getal moet onder de auto staan?

 

 

 

 

Ga jij als een waardige Einstein direct aan de slag met allerlei wiskundige formules? Niet nodig! Hier is een tip: bekijk het plaatje eens op de kop. Is het nu niet een stuk duidelijker?

 

En dat is precies wat we bedoelen met het veranderen van je mindset. Je bekijkt de dingen door een geheel nieuwe bril, waardoor je plotseling alles scherp ziet. En zo leer je dat:

Train your brain

Kijk eens om je heen. Zit je achter een bureau? Wat zie je? Een pen, een puntenslijper, een kopje koffie misschien? Kies een alledaags voorwerp dat binnen handbereik ligt en bekijk het aandachtig. Bedenk nu 5 manieren waarop dit voorwerp op een compleet nieuwe manier gebruikt kan worden, anders dan waarvoor het oorspronkelijk gemaakt is.

 

Gelukt? Best lastig toch? Laten we het nog iets moeilijker maken! Kies nu twee voorwerpen (bijvoorbeeld je pen en je kop koffie) en bedenk hoe deze gezamenlijk een nieuw product kunnen vormen.

 

In het begin kan dit erg lastig zijn, maar als je deze oefening regelmatig herhaalt zal je merken dat je heel snel vooruitgang boekt. En zo train je je hersenen op het maken van nieuwe verbindingen en maak je ruimte voor creativiteit. Binnen een mum van tijd leef jij in een wereld waarin geen enkel probleem jou de baas is. Nieuwe inzichten en oplossingen krijg je op een presenteerblaadje!

 

Heb jij ook behoefte aan meer creativiteit? Wil je een groter probleem oplossend vermogen? Stapsgewijs aan de slag?  Download gratis onze worksheet.