16 januari 2017

Het Internet of Things

Stel je een wereld voor waarin alles en iedereen met elkaar verbonden is. Een wereld waarin de koffie ’s ochtends voor je klaar staat, omdat het koffiezetapparaat weet wanneer je wakker bent. Wanneer je de koelkast opent opzoek naar een lekker ontbijt, zul je nooit misgrijpen. Etenswaren zijn niet op of bedorven, want jouw koelkast weet wanneer iets niet meer houdbaar is of aangevuld moet worden. Hij geeft een seintje naar jouw zelfrijdende auto, die de nodige boodschappen haalt.

Zie je het voor je? Wij wel! Als service designers zijn we constant bezig met innovatie. Onze focus ligt op beweging en het is onze ambitie om samen naar een mooiere toekomst te bewegen. We houden trends scherp in de gaten om jou voor te bereiden op vernieuwingen. In onze blog besteden we regelmatig aandacht aan de nieuwste ontwikkelingen en trends, om jou een blik in de toekomst te laten werpen en je te inspireren. Vandaag gaan we het hebben over het Internet of Things.

internet of things

Alles in de wereld verbonden

Het Internet of Things is een eindeloos netwerk van apparaten. Alles in de wereld is verbonden. Een dergelijk netwerk bestaat al en zal in de toekomst alleen maar verder uitgebreid worden. Producten communiceren digitaal en de signalen die elk product afgeeft zetten andere producten in beweging. In de toekomst hebben apparaten zonder verbindingen geen nut. Nu al is te zien hoe machines in fabrieken zelf weten wanneer ze aan een onderhoudsbeurt toe zijn, die vervolgens door robots wordt uitgevoerd. Er bestaat een tandenborstel die jouw poetsgewoontes bijhoudt en naar je smartphone stuurt. In Barcelona wordt een glasvezelnetwerk van honderden kilometers aangelegd en allerlei systemen en diensten worden aan het Internet of Things gekoppeld. De toekomst klopt op onze deur en als service designers kunnen we niet wachten om open te doen.

Zijn er gevaren?

Hoewel we dromen van een betere toekomst, zijn we ook realistisch. We zijn ons bewust van de gevaren die deze ontwikkelingen met zich mee kunnen brengen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer hackers onbeperkt toegang krijgen tot het Internet of Things? Ze kunnen onze systemen manipuleren, foute gegevens verzenden en onze vliegtuigen en zelfrijdende auto’s besturen.

Angst vs. motivatie

Toch kunnen we ons niet laten leiden door angst. De genoemde obstakels motiveren ons alleen maar meer om te werken aan de realisatie van het Internet of Things. Service design thinking draait om het aangaan van uitdagingen, creatief denken en de dingen op een compleet onconventionele manier bekijken. Sterker nog, service design thinking draait om het bedenken van oplossingen al voordat problemen ontstaan zijn.

Ga jij de uitdaging met ons aan? Ontdek wat het Internet of Things voor jou kan betekenen en laat ons helpen deze toekomstdroom tot realiteit te maken! Let’s meet.