5 vergezichten voor de nabije toekomst

Filmkijken op een plat beeldscherm? Waarom niet in de film rondlopen, en wel vanaf je luie stoel? Of projecteer beelden die je nu nog op je SmartPhone of PC bekijkt gewoon in je gezichtsveld. Onmogelijk? Maak kennis met Virtual Reality, Augmented Reality en Mixed Reality. 

Augmented Reality (AR) legt als het ware een digitale laag over de werkelijkheid heen. Bij Mixed Reality (MR) wordt de werkelijkheid overlapt door interactieve digitale elementen.

Virtual Reality (VR) brengt je in een gesimuleerde wereld, buiten de realiteit. Bij Augmented Reality (AR) overlappen realiteit en simulatie. Er wordt als het ware een digitale laag over de werkelijkheid heen gelegd. Een ‘simpele’ versie van de techniek is te zien in het spelletje Pokémon Go, waarbij je virtuele Pokémon vangt in de echte wereld.

Mixed Reality is een combinatie van de twee: de werkelijkheid wordt overlapt door interactieve digitale elementen. Door deze techniek kun je oog- en lichaamsbewegingen volgen en allerlei plaatjes en data in het gezichtsveld van de gebruiker projecteren, die alleen hij kan zien.

De toekomst van het onderwijs

Virtual Reality, evenals Augmented en Mixed Reality gaan een grote rol spelen in het onderwijs. Wat dacht je van een lesje aardrijkskunde in de vorm van een virtuele reis over de aarde? Of geometrie leren begrijpen door modellen driedimensionaal in de lucht te projecteren? Wanneer je de opleiding verpleegkunde volgt oefen je medische noodgevallen met virtuele programma’s. Zelfs bij militaire training kan VR helpen. Het is een goedkope en veilige oplossing voor het voorbereiden van missies.

De entertainmentindustrie op zijn kop

Niet alleen het onderwijs heeft profijt van de VR-techniek. Het zal de entertainmentindustrie volledig op de kop zetten. Denk eens aan Virtual Reality in combinatie met filmkijken. Niet naar een scherm staren, maar ín de film zitten. Visions of Infinite Dimensions (VOID) is nu al zover dat je niet alleen visueel op filmsets kunt rondwandelen, maar ook virtuele objecten daadwerkelijk voelt en ruikt. Dit wordt ook wel hyper reality genoemd.

VR/AR op de werkvloer

VR en AR kunnen in allerlei beroepen een ondersteunende rol vervullen. Vakmensen als machinewerkers, elektriciens en lootgieters projecteren met AR-headsets plattegronden, leidingen en instructies over hun werkgebied. Ideaal toch? Makelaars kunnen klanten virtuele rondleidingen door huizen geven. Ook wetenschappers hebben baat bij de verschillende technieken. Driedimensionale weergaven helpen onderzoekers complexe ontwerpen te maken en data beter te begrijpen en te manipuleren.

Uitdagingen


De ontwikkelingen op het gebied van VR, AR en MR zijn verbluffend. Binnen tien jaar zijn mobiele apparaten vervangen door MR-implantaten.  Maar, voor nu blijft goede Virtual Reality een uitdaging. Zo klagen gebruikers over duizeligheid en misselijkheid en bovendien is het nog duur om de techniek aan te schaffen. Tot slot wordt het pas echt een succes wanneer de oog- en lichaamsbewegingen van gebruikers nauwkeurig te volgen zijn. Kortom, innovatie is schitterend, maar het is niet altijd makkelijk.

Wil jij innoveren en loop je ook tegen problemen aan? Raadpleeg ons voor een innovatieplan

PS deze teksten zijn gebruikt ter inspiratie:
https://www.fxguide.com/featured/light-fields-the-future-of-vr-ar-mr/
https://info.richardvanhooijdonk.com/trends-2017-en

Gerelateerde artikelen

De Nationale Bodemtop 2022

De Nationale Bodemtop 2022

De Nationale Bodemtop 2022 Hoe betrek je je doelgroep actief en duurzaam in jouw ambitie?De ambitie Vanuit de ambitie ‘Alle Nederlandse landbouwbodems duurzaam beheerd in 2030’ heeft het Ministerie van LNV zich tot doel gesteld de diverse doelgroepen in de keten van...

Lees meer

Een tip of zelf een tof artikel geschreven?

Wij komen graag met je in contact. Laat hier onder je gegevens achter.

15 + 12 =