De snelgroeiende toekomst van 3D-printers

3D-printers. Niks nieuws toch? Maar vergis je niet. Dat ze niet nieuw zijn maakt ze zeker niet minder spannend. De toekomst van 3D-printers ziet er goed uit. Er komen ontwikkelingen die de verbeelding van een sciencefictionschrijver nog te boven gaan. 

De 3D-printer is geen grappig hightech apparaatje. Het is de basis voor een toekomstige, ingrijpende verandering in onze samenleving.

Bij 3D-printen wordt thermoplastic of hars door precisieapparatuur in een vorm geperst en daarna gehard. Het is een technologie die steeds beter en ook goedkoper wordt. Hierdoor ontstaan nieuwe mogelijkheden.

Straks bestel je eenvoudig producten en print je deze thuis. Ook kun je zelf producten ontwerpen, creëren en testen. Je uploadt vervolgens jouw tekeningen, waarna anderen deze producten kunnen downloaden en kopiëren. Dit zorgt voor een herziening van bestaande distributiekanalen. Centraal produceren wordt verledentijd.

3D-printers in de gezondheidszorg

Ook binnen de gezondheidszorg zal de 3D-printer voor verandering zorgen. Nu al heeft het apparaat een grote dienst bewezen door protheses, implantaten, synthetische huid en luchtwegspalken te printen.  Kortgeleden is het onderzoekers gelukt kloppend hartweefsel te printen. Ook zijn botten en spierstructuren geprint. Het duurt niet lang voordat allerlei organen gewoon op aanvraag gekweekt en geïmplanteerd kunnen worden. In de toekomst zullen dierproeven, orgaanafstoting en orgaandonatie verdwenen zijn.

4D printen?

Kan het nog beter dan dat? Absoluut. Want, wat is beter dan 3D-printen? 4D-printen natuurlijk! Dit houdt in dat er een dimensie van tijd wordt toegevoegd aan 3D-geprinte objecten. Deze objecten kunnen dan van vorm veranderen, bijvoorbeeld door ze bloot te stellen aan water.  Dit zorgt voor tal van nieuwe mogelijkheden. Printers kunnen bijvoorbeeld compact gevouwen bouwmaterialen leveren die zichzelf uitvouwen. Hierdoor kunnen ook kleinere printers grote objecten maken.

Printen in de ruimte

Niet alleen op aarde gaan we fanatiek meerdimensionaal printen. Wat dacht je van 3D/4D-printen in de ruimte? Het ISS ruimtestation bevat al geïnstalleerde 3D-printers die reparatieonderdelen kopiëren. Veel handiger dan op en neer reizen met materiaal vanaf de aarde. Zeker wanneer onze aandacht verlegd wordt naar verdere oorden, zoals Mars.  Toekomstige Marskolonisten kunnen moeilijk hun hele inboedel meenemen. Daarvoor biedt deze techniek uitkomst.

Kortom, de 3D-printer is geen grappig hightech apparaatje. Het is de basis voor een toekomstige, zeer ingrijpende verandering in onze samenleving. 

Ben jij geïnspireerd door deze blog? Kun je niet wachten de toekomst naar het heden te halen? We Think Next helpt innovatie binnen jouw bedrijf te realiseren.  Kijk op https://wethinknext.com/innovatieplan

PS deze teksten zijn gebruikt ter inspiratie:
https://info.richardvanhooijdonk.com/trends-2017-en
http://www.marketingfacts.nl/berichten/trendwatchers-lamb-3d-printing-wordt-4d-printing

Gerelateerde artikelen

Design Thinking

Design Thinking

Design Thinking: misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar je bent er wel degelijk toe instaat!

Lees meer

Een tip of zelf een tof artikel geschreven?

Wij komen graag met je in contact. Laat hier onder je gegevens achter.

13 + 2 =

Service design nieuws in je inbox?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief over service design.

Je hebt je succesvol aangemeld