18 juli 2017

Aegon: the Road to the Pitch

Brainstormen met Aegon

We Think Next is door Aegon gevraagd om haar medewerkers te helpen bij “the road to the pitch”: een reeks workshops ter voorbereiding van “the pitch”. Hierbij worden ideeën gepresenteerd om van Aegon een nog beter klantbedrijf te maken. Maar om ideeën te kunnen pitchen zullen ze eerst bedacht moeten worden. En hoe doe je dat? We Think Next liet het zien!

Wij verzorgden twee workshops, met als onderwerpen ‘mindset’ en ‘brainstormen’. In de eerste workshop werd uitgelegd hoe je tot de juiste mindset moet komen voor het bedenken van vernieuwende ideeën. In de tweede workshop lieten we zien hoe je van een idee een echt concept maakt!

Mindset

Bij de mindset-workshop hoort een stuk theorie over de werking van de linker- en rechterhersenhelft, dat uitgebreid wordt toegelicht in een presentatie. Zo maken we deelnemers bewust van het feit dat het grootste gedeelte van onze handelingen op de automatische piloot wordt uitgevoerd. Je hersenen slaan bepaalde handelingen op en er ontstaat een patroon dat zich steeds herhaalt. Op zich is hier niks mis mee: het voorkomt dat je elke ochtend opnieuw moet leren je veters te strikken! Maar het kent ook een keerzijde. Wanneer we vastzitten in deze patronen is het lastig om ze te doorbreken en tot geheel nieuwe inzichten te komen.

Train your brain

Na het opdoen van de nodige theoretische kennis gaan we over tot de praktijk. Met leuke oefeningen laten we zien hoe je de patronen verbreekt en nieuwe verbindingen maakt tussen je hersenhelften om tot creatieve ideeën te komen. Dit doen we onder andere door mensen op een geheel nieuwe manier naar alledaagse voorwerpen te laten kijken. Zo lieten we Aegon-medewerkers plaatjes zien van bijvoorbeeld een plant en een hamer, waarna zij op basis hiervan een origineel ‘product’ moesten tekenen. Door geregeld dergelijke oefeningen te doen train je je hersenen en maak je ruimte voor creativiteit.

Brainstormen

Nadat de juiste mindset behaald is en de ideeën beginnen te stromen, is het van belang deze ideeën om te zetten tot concrete concepten. We lieten zien hoe dit werkt tijdens de workshop ‘brainstormen’.

Hierbij doen we diverse oefeningen die deelnemers stimuleren om hersenspinsels uit te pluizen en concreet uit te werken. In het geval van Aegon was het doel om antwoorden te vinden op de vraag “hoe maken we een nog beter klantbedrijf van Aegon?”. En dat was een hele uitdaging…

The Fail Whale

Heb je je wel eens zo hard geconcentreerd op het oplossen van een probleem, dat je het gevoel kreeg dat je hersens blokkeerden? Dan ben je niet de enige! Creativiteit kan ten slotte niet klokkijken en juist op de momenten dat er druk achter zit laat het je soms in de steek. Ook onze workshop-deelnemers kenden dit gevoel. Gelukkig hebben wij een aantal methodes om die blokkade op te heffen. Een van die methodes is een oefening genaamd “The Fail Whale”.

We draaiden het huidige vraagstuk om: “Waarom wordt Aegon nooit een beter klantbedrijf?”

Soms is het gemakkelijker om in doemscenario’s te denken dan in oplossingen. En dat is helemaal niet erg: wij doen er ons voordeel mee! Bij Aegon draaiden we het huidige vraagstuk om tot een negatieve vraagstelling: “Waarom wordt Aegon nooit een beter klantbedrijf?”. Hier zijn we vervolgens in teams mee aan de slag gegaan.

The pitch

Door anders te denken en samen te werken zijn we tot nieuwe en creatieve ideeën gekomen. De vijftien beste ideeën zijn op donderdag 13 juli gepresenteerd tijdens ‘the pitch’ in Stadsschouwburg de Harmonie te Leeuwarden.

 

Wil jij ook een workshop van We Think Next bij jou op kantoor? Bekijk ons aanbod.

 

Lees ook: ‘5 tips om je creativiteit een boost te geven’