14 februari 2017

Robotica: een blik in de toekomst

Hoe zou jij het vinden om nog maar drie dagen per week te werken en ook nog eens vrij te zijn van huishoudelijke taken? Niet meer schoonmaken, koken of je kinderen van school halen? Minder werken en meer vrije tijd, klinkt als muziek in je oren toch? Dankzij robotica is dit een reëel toekomstbeeld.

Ondersteuning dankzij robotica

Over enkele jaren komen we robots overal tegen. Persoonlijke bots ondersteunen ons thuis bij diverse werkzaamheden en nemen zorgtaken op zich. Op dit moment hebben we al robots die bijvoorbeeld schoonmaken en stofzuigen. De komende jaren breiden de mogelijkheden zich alleen maar uit.
Robots worden ook ingezet voor industriële doeleinden. Ze schilderen, lassen en inspecteren producten en zijn bovendien sneller, preciezer en ook nog goedkoper dan mensen. In een razend tempo worden alle monotone werkzaamheden van mensen overgenomen. Zo zullen in de landbouw Agribots worden gebruikt die fruit plukken, onkruid wieden en schapen scheren.

Steeds slimmer

Maar, denk vooral niet te simpel over robots. Het zal niet blijven bij lopendebandwerk en eenzijdige taken. Robots kunnen bijvoorbeeld worden ingezet als managementassistent, gastvrouw, serveerster of winkelbediende.  Omdat de bots steeds slimmer worden en contact kunnen maken met ontelbare bronnen, lossen ze straks complexe vraagstukken op. Denk maar eens aan robotartsen en robotchirurgen. Het klinkt misschien nog een beetje onwerkelijk, maar over niet al te lange tijd zijn robots in staat zelfstandig patiënten te opereren.

Ontwikkelingen op het gebied van robotica gaan razendsnel.  Over tien jaar nemen we de verschillen tussen mensen en robots niet eens meer waar! De bots nemen een groot deel van onze taken over, zowel thuis als op het werk. Kortom, dankzij robotica gaat onze wereld compleet veranderen.

Wil jij weten hoe jij nu al kunt inspelen op deze veranderingen? Als service designers zijn wij hier continu mee bezig, dus wij adviseren jou graag. Let’s meet!

PS Deze teksten zijn gebruikt ter inspiratie:
www.richardvanhooijdonk.com/e-book-trends2016/
www.dutchcowboys.nl/technology/deze-5-robot-trends-gaan-een-grote-stempel-drukken-op-onze-toekomst