7 juli 2017

5 Tips om je creativiteit een boost te geven

Denk vanuit een probleemstelling

Een goed idee komt voort uit een concrete probleemstelling. Je hebt vast een probleem dat je op wilt lossen: schrijf dit uit en gebruik de onderstaande tips om je creativiteit te boosten en tot een oplossing te komen.

1. Think out of the desk

Door achter je bureau te blijven zitten kom je niet snel op nieuwe ideeën. Ga eens buiten denken, bijvoorbeeld in een mooi park of in de binnenstad. Door je brein aan andere prikkels bloot te stellen zul je sneller creatief denken en kom je tot vernieuwende inzichten.

2. Verander je aannames

Voor iedere situatie heb je je eigen aannames. Probeer deze te veranderen en de situatie vanuit een ander perspectief te bekijken. Wanneer je bijvoorbeeld een webshop hebt en aanneemt dat enkel jongeren jouw product kopen kun je deze aanname veranderen. Zo kun je de aanname opstellen dat enkel ouderen je producten kopen. Je kunt je afvragen waarom enkel jongeren je product kopen en wat je kan veranderen zodat ouderen het ook kopen. Hiermee voorkom je dat je enkel focust op je aanname(s) en waardevolle kansen laat liggen.

3. Herschrijf je probleem

Door je probleem op meerdere manieren te formuleren kun je tot nieuwe inzichten komen. Stel, je webshop maakt verlies op het verzendproces van je producten. Je zou het probleem zo kunnen formuleren: Mijn webshop maakt verlies op het verzendproces. Hierdoor kun je enkel focussen op de verzending van je producten.

Wanneer je dit probleem op andere manieren bekijkt kun je tot het volgende komen: Hoe kan ik de kosten van de handelingen omtrent mijn product verlagen? Met deze probleemstelling kun je tot inzichten komen op het gebied van verpakking, laadtijd en opslag.

4. Stakeholder mapping

Met stakeholder mapping breng je de belanghebbenden binnen jouw organisatie in kaart. Niet enkel partijen die geld schieten, maar iedereen die relevant is voor jouw organisatie. Vervolgens krijg je inzicht op het gebied van doelstellingen en wat voor belangen er spelen. Door hier analytisch naar te kijken kun je dit terugkoppelen naar jouw probleemstelling.

Lees hier meer over stakeholder mapping.

5. Brainstormtechnieken

Er zijn enorm veel brainstormtechnieken die je kunt gebruiken. Een techniek die we veel gebruiken is mindmapping. Met deze techniek maak je een map van al je gedachten. Gebruik een groot papier en schrijf je probleemstelling in het midden. Vervolgens schrijf je alle associaties die je met de stelling hebt rond het papier. En onthoud: er zijn geen foute antwoorden! Wanneer je voldoende woorden hebt opgeschreven ga je deze met elkaar verbinden en maak je hiermee oplossingen voor je probleemstelling.

Lees hier hoe wij het aanpakken

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over creatief denken? Stuur ons gerust een berichtje en we komen snel bij je terug.